De Vrienden van

de Plantentuin Gent

 

HOME

 

Gratis rondleidingen tijdens de Gentse Feesten.

GENTSE FEESTEN (van 14.30u. tot 16u.)

 

Zaterdag 17 juli 2021

 

Potpourri

Een potpourri is een mengsel van gedroogde bloemblaadjes, bladeren en vruchten, bedoeld om een aangename geur te verspreiden. Moderne potpourri’s bevatten ook decoratief plantenmateriaal. Tijdens deze wandeling ontdekken we welke planten en plantendelen terug te vinden zijn in een potpourri. Zijn ‘cotton petals’ werkelijk de kroonblaadjes van de katoenplant? Van welke boom zijn ‘ear pods’ afkomstig? Op deze en vele andere vragen geven we een antwoord.

Magda De Coninck, Joost Van de Velde

 

 

Avondrondleiding om 20:00 u. à algemene rondleiding

Willy Desmettre, Joost Buyse, Els Vandamme

 

 

Zondag 18 juli 2021

 

Eetbare bloemen

Ontdek courante en minder bekende planten met eetbare bloemen om je gerechten een gastronomische allure te geven. 
Els Van Damme, Paula Van De Sande

Duimeliesje (van 14u tot 16u)

Naar een sprookje van H. C. Andersen

Zoektocht voor gezinnen met kinderen (6-10 jaar)

Duimeliesje, geboren uit een bloem, is een lief meisje en zo klein als een duim. Op een dag wordt ze ontvoerd door een pad. Beleef de avonturen van Duimeliesje en help haar de bloemenkoning te vinden door heel wat te leren over de planten. Voor wie het juiste antwoord vindt, volgt een kleine verrassing!

Magda de Coninck, Rita Vermeulen

 

 

Maandag 19 juli 2021

 

Plant van de maand

De plantentuin herbergt soorten uit de hele wereld. Ontdekkingsreizigers en plantenjagers brachten ze mee uit nieuw ontdekte streken en onherbergzame gewesten. Botanisten gaven ze namen. Verzamelaars verwonderden zich over hun vorm en levenswijze, over de manier van bestuiven, over de ingenieuze verspreiding van zaden, over bloemenpracht en vruchten. De voorbije jaren beschreef en documenteerde Prof. Em. Paul Goedghebeur in elk nummer van het tijdschrift van “De vrienden van de plantentuin” een plant met speciale eigenschappen of een opmerkelijke geschiedenis. Loop met ons mee in verwondering en ontdek deze merkwaardige planten.

Leo Audenaert, Joost Buyse

 

 

Dinsdag 20 juli 2021

 

Invasieve planten

Net zoals men in huis soms te maken heeft met ongewenst bezoek vanuit het dierenrijk zijn er in de tuin planten die zichzelf ongevraagd installeren door uitzaaien of andere technieken. Dit betreft natuurlijk planten die men meestal als ‘on’-kruid bestempelt maar er zijn er ook die soms zo opdringerig worden dat speciale maatregelen nodig zijn om ze te beteugelen. Tijdens deze rondleiding gaat het vooral over de technieken waarmee invasieve planten zichzelf weten op te dringen : groeivormen boven en onder de grond alsook bijzondere wijze van zaadverspreiding.

Joost Van De Velde, Hilde Mortier

 

 

Woensdag 21 juli 2021

 

Rondleideinge in 't Gens dialect in den botanieken hof

“We goan probeire ulder 't ien en 't ander te vertellen over de plaantsjes en de buumen. Tot tons hein.”

Ferdinand Cobbaut, Claude Grandsaert

 

 

 

Donderdag 22 juli 2021

 

Proeverij buiten het gewone

Tijdens deze wandeling proeven we tropische en subtropische producten, van baobab-snoepjes tot cassavepannenkoekjes met palmbloesemsuiker. We proberen te achterhalen met welk deel van de plant het proevertje overeenkomt en sluiten af met een betoverend drankje in de cafetaria.

Deelname in de onkosten: € 3

Magda De Coninck, Gerda Postelmans

 

 

Vrijdag 23 juli 2021

 

Boomarchitectuur
Hoe bomen groeien, hoe ze vertakken is eigen aan elke soort. De boom probeert daarbij optimaal te profiteren van licht en ruimte. De rondleiding toont u hoe de kruin en de stam gevormd worden bij een aantal soorten, hoe de bloei en de bladstand het vertakkingspatroon beïnvloeden.

Magda De Coninck en Joost Van De Velde

 

 

Zaterdag 24 juli 2021

 

Plantenjagers

Hoe jagen deze “jagers”? Wat zijn hun motieven? Wie zijn hun klanten? Welke verschuivingen in motieven en klanten zien we gebeuren?

Aan de hand van een aantal relevante plantensoorten brengen we een selectief overzicht van de boeiende geschiedenis van deze ongewone “jagers”, die hun “prooi” levend wensen te presenteren… Nog even, en we gaan planten zoeken op exoplaneten?

Paul Goetghebeur, Hilde Van Crombrugge, Eric De Vos

 

          geen avondrondleiding

 

Zondag 25 juli 2021

 

          Matinee: 11:00 u. – 12:00 u.

          Leen Van Hoecke, Rita Vermeulen, Gerda Postelmans