De Vrienden van

de Plantentuin Gent

 

HOME

 

Gratis rondleidingen tijdens de Gentse Feesten.

Gentse Feesten 2018

Tijdens de Gentse feesten geven onze gidsen het beste van zichzelf en gratis voor alle bezoekers.

De rondleidingen starten om 14:30u en stoppen omstreeks 16:00u (tenzij anders vermeld)

Hierna vind je ons aanbod

zondag 15 juli

Bijbelse planten en hun verhalen

In het boek van de gewijde geschiedenis van een volk vinden we ook allerlei nuttige wenken in verband met planten. Zo kan men aan de hand van planten de komst van de lente voorspellen. Wat is goed zaad en wat is slecht zaad? Wat is onkruid?

Enigma’s zullen misschien blijven bestaan, zoals was het nu een appel waarmee Eva Adam heeft verleid?

Een mooie wandeling in de Plantentuin zal misschien een antwoord bieden op deze vragen.

Hilde Mortier, Peter Parewijck

 

maandag 16 juli

Bloemen en planten in de kunst

Van oudsher lieten kunstenaars en ambachtslui zich inspireren door bloemen en planten, die vaak opvallend prominent aanwezig zijn op schilderijen of decoratiestukken. Daaruit is een selectie gemaakt voor deze rondleiding. De werken zelf zijn van zowel bekende als minder bekende kunstenaars, uit alle continenten, en door de eeuwen heen. Maak kennis met de afgebeelde planten.

Eric De Vos, Hilde Van Crombrugge

 

dinsdag 17 juli

Ze kwamen uit het Oosten

Heel wat planten zijn in ons dagelijks gebruik of in onze tuinen ingeburgerd zonder te beseffen dat ze al een hele weg hebben afgelegd vanaf hun originele habitat. Reeds in de Oudheid bestonden handelscontacten met oostelijk gelegen gebieden. Ontdekkingsreizen in de 16de eeuw naar het Verre Oosten hebben plots het Europese plantenaanbod in de sierteelt doen boomen. Maar welke planten bracht ons het Oosten, het rijkste plantencontinent? Deze tour geeft een stukje antwoord.

Eric De Vos, Hilde Van Crombrugge

 

woensdag 18 juli

Natte voeten

De meeste planten houden er niet van om met hun wortels in het water te staan, de waterplanten hebben daar geen last van want ze bezitten aangepaste eigenschappen en technieken om te kunnen leven  met minder zuurstof. Leven in en bij het water heeft voor en nadelen , waterplanten zijn niet zo groot in aantal maar van velen kan je zeggen dat ze zich als een vis in het water voelen, ongelooflijk tot wat die gasten in staat zijn.

André Boudry, Paula Van Den Sande

 

Cluedo 14:00u tot 16:00u

De kinderen speuren in de tuin naar planten en onderzoeken de bouw van planten, bloemen en vruchten. Met een kaartje oriënteren ze zich in de verschillende delen van de tuin en maken ze kennis met planten uit de bossen, jungle en woestijn.

Magda De Coninck, Leen Ven Hoecke en Peter Parewijck

 

donderdag 19 juli

Planten in de literatuur

Planten zijn eeuwenlang een inspiratiebron geweest voor schrijvers, dichters, zangers, striptekenaars ...  Kortom, literatuur met grote L en kleine l!

Tijdens deze rondleiding haalt de gids tal van voorbeelden aan om dit te illustreren!

Joost Buyse, Gerda Postelmans

 

vrijdag     20 juli

Plant van de maand

In elk nummer van het tijdschrift van De Vrienden van de Plantentuin Gent, kiest prof. P. Goetghebeur uit het aanbod van 10.000 soorten een “Plant van de Maand”. Meestal hebben deze genomineerden speciale kenmerken. Loop met ons mee langs de laureaten van de laatste jaargangen en verwonder u over hun merkwaardige eigenschappen.

Leo Audenaert, Peter Parewijck

 

zaterdag 21 juli

Rondleideinge in 't Gens dialect in den botanieken hof

We goan probeire ulder 't ien en 't ander te vertellen over de plaantsjes en de buumen. Tot tons hein.

Ferdinand Cobbaut, Claude Grandsaert, Harald Everaert

 

Avondrondleiding 20.00 u. – 22.00 u.

Els Van Damme, Hilde Mortier, Joost Buyse, Magda De Coninck

 

zondag 22juli

Specerijen

Kruiden en specerijen zijn onmisbaar in de keuken. Vele bereide producten zoals snoep, gebak en zelfs bier zijn echt “gekruid”. Van de meeste specerijen weten we nauwelijks hoe de plant er uitziet die ze voortbrengt. Bovendien is wat we kopen in de winkel soms het resultaat van een ingewikkelde verwerking van bepaalde plantendelen. Tijdens de rondleiding ontdekken we vooral van welk deel van de plant de specerijen afkomstig zijn en hoe het product dat we gebruiken gemaakt wordt.

Magda De Coninck, Joost Van De Velde

 

Matinee in de Plantentuin 11.00 u. – 12.00 u.

Gerda Postelmans, Leen Van Hoecke, Leo Audenaert