De Vrienden van

de Plantentuin Gent

 

HOME

 

 

Gratis rondleidingen tijdens de eerste zondag van de maand.

Elke eerste zondag van de maand, behalve januari en december, geven de gidsen van de universitaire Plantentuin van Gent, een gratis rondleiding.
De rondleiding start om 10.00u en stopt omstreeks 11.45u.
Iedereen is welkom, het is wel niet de bedoeling dat groepen, verenigingen hiervan gebruik maken.
Voor groepen, scholen en verenigingen hebben we rondleidingen op afspraak.

Hierna een overzicht van wat je kunt verwachten.

ZONDAGEN (van 10u. tot 12u.)

 

7 februari 2021

 

De wereld rond in 80 bomen

GeÔnspireerd door het boek van Jonathan Drori 'Een reis om de wereld in 80 bomen' gaan we op zoek naar bomen en hun verhalen in de Plantentuin van de Universiteit Gent.

Linda Verkimpe, Leen Van Hoecke VOLZET maar werd echter geannuleerd wegens geldende COVID-19 maatregelen.

 

 

7 maart 2021

 

Vroege bloeiers
Vandaag 1 maart begint de weerkundige lente. Zien we al narcissen, daslook, speenkruid , etc.? Of ligt alles nog onder een dikke sneeuwlaag? Wie weet. Toch loont het steeds de moeite om een bezoek te brengen aan de plantentuin.
Joost Buyse, Hilde Mortier, Kristel Keppens VOLZET

 

 

4 april 2021

Vroege bloeiers(door de aanhoudende coronamaatregelen is ook deze rondleiding geannuleerd)
De weerkundige lente is begonnen. Zien we al narcissen, daslook, speenkruid , etc.? Of ligt alles nog onder een dikke sneeuwlaag? Wie weet. Toch loont het steeds de moeite om een bezoek te brengen aan de plantentuin.
Joost Buyse, Paula VOLZET

 

 

Voortschrijdend inzicht (door de aanhoudende coronamaatregelen is deze rondleiding geannuleerd)

Planten kunnen we ordenen volgens verschillende criteria, zoals kleur van de bloem, geneeskrachtige werking, of gewoon alfabetisch. In de 18de eeuw heeft de Zweedse arts en botanicus Carl Linnaeus een zeer eenvoudige indeling voorgesteld, gebaseerd op het aantal meeldraden en stampers in de bloem. Dit kunstmatige systeem werd vrij snel verlaten en vervangen door classificaties die de natuurlijke verwantschap aantoonden. Door gebruik te maken van steeds meer kenmerken en door goede waarnemingen werden deze classificaties voortdurend verbeterd. Met de recente DNA-technieken zijn we nu aangekomen bij de erfelijke basis van het leven, en benaderen we de echte stamboom wel heel erg dichtÖ

Paul Goetghebeur, Hilde Van Crombrugge VOLZET

 

Wie helpt het paashaasje?

Zoektocht voor gezinnen met kinderen (6-10 jaar)

 

Op een dag krijgt het paashaasje een bijzondere opdracht van grote paashaas. Het moet speciale paaseitjes maken voor de kinderen die de plantentuin bezoeken op de eerste zondag van april. Wie wil paashaasje helpen om de bestanddelen voor de eitjes te zoeken?

Voor wie het juiste antwoord vindt, volgt een kleine verrassing!

Magda De Coninck, Gerda Postelmans VOLZET

 

 

2 mei 2021

 

Geen rondleiding tijdens de FloraliŽn (voorziene data: 1 tot 9 mei 2021)

 

 

6 juni 2021

††††††††††† Bomen werelwijd

††††††††††† Een prachtige rondleiding ter vervanging van de rondleiding Flora op het Lam Gods.

††††††††††† Paula en Joost Van de Velde

 

 

Flora op het Lam Gods††††††††† (door de aanhoudende coronamaatregelen is deze rondleiding geannuleerd)

Het Lam Gods-retabel van de gebroeders Van Eyck is een topstuk van de Vlaamse laatmiddeleeuwse schilderkunst. Het erop afgebeelde landschap is ongewoon en neemt opvallend veel ruimte in. De flora is er meestal met een verbluffende precisie afgebeeld. 77 planten konden worden herkend op het retabel, waarvan 53 met zekerheid. Toch is dit nieuwe realisme nog verweven met de christelijke symboliek. Tijdens deze rondleiding nemen we je mee in die paradijselijke tuin voor een nadere kennismaking met zijn mystieke planten.

Hilde Van Crombrugge, Katrijn Vannerum

 

 

4 juli 2021

 

Briljant groen

Planten kunnen zich niet verplaatsen. Daarom hebben ze eigen, originele oplossingen ontwikkeld om te overleven. Het zijn superorganismen die de mens kunnen inspireren op zijn zoektocht naar vernieuwing. Het revolutionair onderzoek staat nog in zijn kinderschoenen, maar toch willen we tijdens deze wandeling een tip(je) van de sluier oplichten.

Joost Buyse, Magda De Coninck

 

 

1 augustus 2021

 

Planten voor mensen

Planten hadden de mens niet nodig, andersom wel. Planten waren er immers al lang vooraleer de mens op aarde verscheen. Maar de mens leeft niet alleen van de liefde en de hemelse dauw. Voor voeding, kledij, medicijnen, bouwmateriaal, genotsmiddelen en nog veel meer, is de mens afhankelijk van de plantenwereld.

Hilde Mortier, Leen Van Hoecke

 

 

5 september 2021

 

De Plantentuin in 20 bomen

Het bos, een oord van geheimzinnigheid en legenden door de eeuwen heen, zo eeuwig en toch ook zo kwetsbaar. Bomen, een levende les voor de mens over wat tijd en uithoudingsvermogen betekenen in een confrontatie van het leven met de elementen. Wij kozen een twintigtal bomen in de plantentuin waarvan we aan de hand van morfologische en anatomische kenmerken het lange leven en de grote afmetingen verklaren.
Joost Van De Velde, Gerda Postelmans

 

 

3 oktober 2021

 

Vruchten en zaden

Zaad of vrucht, naaktzadig of bedektzadig, spore of zaad, doosvrucht of schijnvrucht?

We zoeken een uitweg in dit doolhof.

Claude Grandsart, Magda DeConinck

 

 

7 november 2021

 

Kerkhofblommen

Er is zoveel meer dan chrysanten.De herfst is nu volop ingetreden. Bladeren verkleuren, vruchten worden verspreid en enkele late bloeiers herinneren aan de zomer. Wij hebben oog voor die planten die, vaak in steen gebeiteld, onze kerkhoven sieren. En hebben planten ook niet een plaats in volksgeloof en rituelen? Wij vertellen het u graag op deze laatste zondagse rondleiding van het jaar.

Leo Audenaert, Gerda Postelmans