De Vrienden van

de Plantentuin Gent

 

HOME

 

 

Gratis rondleidingen tijdens de eerste zondag van de maand.

Elke eerste zondag van de maand, behalve januari en december, geven de gidsen van de universitaire Plantentuin van Gent, een gratis rondleiding.
De rondleiding start om 10.00u en stopt omstreeks 11.45u.
Iedereen is welkom, het is wel niet de bedoeling dat groepen, verenigingen hiervan gebruik maken.
 Voor groepen, scholen en verenigingen hebben we rondleidingen op afspraak.

Hierna een overzicht van wat je kunt verwachten.

 

5/11/2017

Naaktzadigen

De Zaadplanten worden al sinds Linnaeus verdeeld in twee groepen: Naaktzadigen en Bedektzadigen. Wat zijn nu precies die Naaktzadigen? Hoe zien ze eruit, hoe zijn ze geëvolueerd, waar groeien ze, komen ze ook bij ons voor? Tijdens deze themarondleiding bekijken we enkele typische vertegenwoordigers en geven een beknopte uitleg over deze interessante planten.

     Gidsen: Jean Deprez, Joost Buyse en Joost Van De Velde

 

 

4 februari 2018

Winterbloeiers

Groot of spectaculair zijn ze niet, de bloempjes van planten en heesters die bloeien in het koudste seizoen. Maar ze imponeren door met velen samen te staan op de kale, winterse takken. En wat nog verrassender is, winterse bloeiers geuren vaak heerlijk!

Wordt het wat koud om écht te blijven genieten van de februarisfeer in onze plantentuin dan warmen we ons nog wat tussen de tropische planten en bloemen.

Kom mee en ontdek de schatten van de winter!

Kristel Keppens, Joost Buyse

 

4 maart 2018

Kamerplanten

De voorouders van deze huisgenoten leefden in het regenwoud, in de woestijn of langs de oever van een rivier op verre continenten. Ontdek met ons het oorspronkelijk biotoop van kamerplanten en wat zij nodig hebben om gezond en fit te blijven.

Magda De Coninck, Leo Audenaert

 

1 april 2018

Fascinerende planten

Fascineren is betoveren, boeien, maar kan ook de eigenschap zijn van aandacht trekken of opvallen. Als we meer dan gewoon genietend kijken naar een bloem of een plant kan deze zelfs nog verder gaan en ons respect afdwingen. Planten zijn veel eerder ontstaan dan de mens, en hebben in miljoenen jaren een ongelooflijke levenswijze ontwikkeld. Sommige van die planten geven hun geheimen prijs en fascineren ons door hun wonderlijke overlevingstechnieken.

André Boudry, Paula Van Den Sande

 

         Ontdek de planten uit de leefwereld van de kabouters

Zoektocht voor gezinnen met kinderen (5-12 jaar)

Doe mee aan de speurtocht en ontdek welke planten de kabouters dagelijks gebruiken. Hun 'taksignalen' (=kaboutertekens) wijzen ons de weg. We gaan op zoek naar takjes, blaadjes, bloemen, vruchtjes en zaadjes en ontdekken zo de geheimen van de planten.

Voor wie het juiste antwoord vindt, volgt een kleine verrassing!

Magda De Coninck, Peter Parewijck

 

6 mei 2018

Historiek van de plantentuin en de sierteelt in het Gentse

De eerste Gentse Plantentuin, de 'Baudeloo-hof', werd opgericht onder het

Franse regime (1793-1815), en behoorde toe aan de in 1797 opgerichte "Ecole Centrale du Département de l'Escaut".

Dankzij passie en toewijding van bekwame figuren kende de tuin een succesvolle ontwikkeling . Plantennamen zoals Musschia, Donkelaaria, Kickxia verwijzen nog naar hen. De tuin was ook één van de stimulansen voor het ontstaan van de sierteelt in het Gentse met uitschieters zoals Camelia, Azalea en Begonia.

In 1901 werd de tuin overgebracht naar de huidige locatie, als onderdeel van de herinrichting van de citadel van Wellington tot park en tuinbouwinstituut.

Tijdens deze tour langs illustere planten verneem je meer over de Founding Fathers van de plantentuin, befaamde Gentse siertelers, evolutie van het plantenaanbod in de sierteelt gedurende de voorbije twee eeuwen, en de belangrijke sierteeltregio’s in Vlaanderen.

Hilde Van Crombrugge, Eric De Vos, Joost Van De Velde

 

3 juni 2018

Terug in de tijd : de evolutie op haar kop  

Normaal gezien wordt het verloop van de evolutie bij planten chronologisch verteld, van vroeger naar nu. Daardoor zijn grote delen van het verhaal moeilijk herkenbaar omdat pioniers, wieren en mossen, niet echt aanspreken. Tijdens deze rondleiding nemen we u mee in de omgekeerde richting. We beginnen met de dominerende planten van vandaag die iedereen al wel eens heeft gezien, en gaan terug in de tijd naar wat vroeger het meest voorkwam.

Joost Van De velde, Leo Audenaert

 

1 juli 2018

Eetbare bloemen

Eetbaar en misschien lekker. De zomer brengt kleur, smaak en geur op ons bord.

Els Van Damme, Hilde Mortier(?)

 

5 augustus 2018

Bedreigde planten

De biodiversiteit wordt bedreigd door klimaatsveranderingen en de oprukkende wereldbevolking. Zoals dierentuinen ook zeldzame dieren herbergen, zo bezitten botanische tuinen in alle continenten op dezelfde manier zeldzame planten die in hun habitat bedreigd worden.

Ontdek in de plantentuin hoe wij een bijdrage leveren aan het behoud van plantensoorten. Maak kennis met enkele van deze zorgkinderen…

de plantentuin, een veilig toevluchtsoord.

Eric De Vos, Gerda Postelmans, Joost Buyse, Magda De Coninck

 

2 september 2018

Is dit het einde van de zomer of het begin van de herfst?

Als in de meeste tuinen de zomerbloei voorbij is, kunnen we in de Plantentuin genieten van rood in Dahlia en Fuchsia. We ontdekken onbekende lekkernijen, zoals kiwibes, zonnebloempitten, granaatappel, deze laatste misschien nog onrijp maar zeer decoratief.

Hilde Mortier, Linda Verkimpe

 

7 oktober 2018

Herfstgebeuren

“De Herfst blaast op den horen en ‘t wierookt in het hout; de vruchten gloren.”

Zo dichtte Felix Timmermans.  Houdt u ook zo van de herfst met het verkleuren en het vallen van de bladeren, met late bloeiers, met vruchten en zaden die rijpen? Knoppen worden aangelegd om na de winter bij het eerste teken open te springen.  In dit seizoen is er bijzonder veel te beleven in de plantentuin.  Wij leggen al deze verschijnselen onder onze plantenloep.  Uiteraard kijken wij ook eens in de kassen en zien hoe in andere klimaatgordels alles anders verloopt.

Claude Grandsaert, Leo Audenaert

 

4 november 2018

Weet wat je eet

Tijdens de wandeling onderzoeken we welk deel van de plant we eten. Eten we bij selder de stengel of het blad? En bij rabarber? Als we een radijs eten, eten we dan de wortel? Op deze vragen en nog vele andere krijg je een antwoord.

Magda De Coninck, Kristel Keppens