De Vrienden van

de Plantentuin Gent

 

HOME

 

 

Gratis rondleidingen tijdens de eerste zondag van de maand.

Elke eerste zondag van de maand, behalve januari en december, geven de gidsen van de universitaire Plantentuin van Gent, een gratis rondleiding.
De rondleiding start om 10.00u en stopt omstreeks 11.45u.
Iedereen is welkom, het is wel niet de bedoeling dat groepen, verenigingen hiervan gebruik maken.
 Voor groepen, scholen en verenigingen hebben we rondleidingen op afspraak.

Hierna een overzicht van wat je kunt verwachten.

3 februari 2019

Wintermooi met winterse bloemen
Groot of spectaculair zijn ze niet, de bloempjes van planten en heesters die bloeien in het koudste seizoen. Maar ze imponeren door met velen samen te staan op de kale, winterse takken. En wat nog verrassender is, winterse bloeiers geuren vaak heerlijk!

Wordt het wat koud om écht te blijven genieten van de februarisfeer in onze plantentuin dan warmen we ons nog wat tussen de tropische planten en bloemen.

Kom mee en ontdek de schatten van de winter!

Kristel Keppens, Joost Buyse

 

3 maart 2019

De multiculturele plantentuin
De planten in de plantentuin weerspiegelen de diversiteit in Gent. Tulpen uit Turkije, camelia’s uit Japan, lotussen uit India, papyrus uit Egypte…  Planten die in de keukens, religies, en huiskamers over heel de wereld van oudsher een speciale plaats innemen nemen staan vandaag broederlijk samen in Gent. We trekken de tuin en de kassen in op zoek naar zulke planten, ontwaren hun culturele betekenis, en vragen ons af hoe ze tot bij ons gekomen zijn.
Tine Vekemans, Helena Van Hoecke

 

7 april 2019

Planten in de literatuur

Planten zijn eeuwenlang een inspiratiebron geweest voor schrijvers, dichters, zangers, striptekenaars ...  Kortom, literatuur met grote L en kleine l!

Tijdens deze rondleiding haalt de gids tal van voorbeelden aan om dit te illustreren!

Joost Buyse, Leo Audenaert

 

Zoektocht voor kinderen

Ontdek de planten uit de leefwereld van de kabouters

Zoektocht voor gezinnen met kinderen (5-12 jaar)

 

Doe mee aan de speurtocht en ontdek welke planten de kabouters dagelijks gebruiken. Hun 'taksignalen' (=kaboutertekens) wijzen ons de weg. We gaan op zoek naar takjes, blaadjes, bloemen, vruchtjes en zaadjes en ontdekken zo de geheimen van de planten.

Voor wie het juiste antwoord vindt, volgt een kleine verrassing!

Magda De Coninck, Peter Parewijck

 

5 mei 2019

Eetbare bloemen

Eetbaar en misschien lekker. De lente brengt kleur, smaak en geur op ons bord.

Els Van Damme, Hilde Mortier

 

2 juni 2019

Planten in de volksgeneeskunde

Van oudsher werden er planten gebruikt om ziektes en verwondingen te genezen. Dit gebeurde soms op basis van mondelinge of schriftelijke overleveringen, en soms op eigen initiatief. Waarop baseerde men zich om een bepaalde plant voor een bepaald ziektebeeld te gebruiken?

Aan de hand van de huidige wetenschappelijke kennis proberen we bij een aantal planten te achterhalen of dit volksgebruik ook nu nog heilzaam is, dan wel of het als obsoleet of zelfs gevaarlijk te beschouwen is.

Willy Desmettre, Hilde Van Crombrugge

 

7 juli 2019

Schone schijn

Net zoals Hyacinth Bucket uit de TV-serieKeeping up appearances’ lijken vele planten bezeten van uiterlijk fatsoen. Het zijn gewiekste strategen in het camoufleren van hun ware aard. En jawel: stengels lijken op bladeren, steunblaadjes op bloemdelen, zaden op vruchten, bloemen op insecten. Bovendien brengt hun naam nog bijkomende verwarring, en zo meer… Laat je dus niet misleiden door het uiterlijk van planten! We nodigen je uit voor een tournee in de plantentuin, om hier en daar een ‘Bouquet Residence’ te ontdekken waar niets is wat het lijkt.

Hilde van Crombrugge, Joost Van De Velde

 

4 augustus 2019

Potpourri

Een potpourri is een mengsel van gedroogde bloemblaadjes, bladeren en vruchten, bedoeld om een aangename geur te verspreiden. Moderne potpourri’s bevatten ook decoratief plantenmateriaal. Tijdens deze wandeling ontdekken we welke planten en plantendelen terug te vinden zijn in een potpourri. Zijn ‘cotton petals’ werkelijk de kroonblaadjes van de katoenplant? Van welke boom zijn ‘ear pods’ afkomstig? Op deze en vele andere vragen geven we een antwoord.

Magda De Coninck, Peter Parewijck

 

1 september 2019

Een bladlezing van boeketten

Bloemen spelen de hoofdrol in een boeket maar komen pas goed tot hun recht in een omkadering van decoratieve bladeren. Ontdek met ons de bijzondere kenmerken van een assortiment bladplanten die excelleren in vorm en kleur en hierdoor een bijdrage leveren aan een harmonieus boeket.

Eric De Vos, Hilde Van Crombrugge, Rita Vermeulen

 

6 oktober 2019

Specerijen

Kruiden en specerijen zijn onmisbaar in de keuken. Vele bereide producten zoals snoep, gebak en zelfs bier zijn echt “gekruid”. Van de meeste specerijen weten we nauwelijks hoe de plant er uitziet die ze voortbrengt. Bovendien is wat we kopen soms het resultaat van een ingewikkelde verwerking van bepaalde plantendelen. Tijdens de rondleiding ontdekken we vooral van welk deel van de plant de specerijen afkomstig zijn en hoe het product dat we gebruiken gemaakt wordt.

Magda De Coninck, Joost Van De Velde

 

3 november 2019

Planten in de bouwkunst.

We ondervinden de grote invloed van planten in onze voeding, we kennen de invloed van planten in de wereld van de farmacie, in de kunst en zelfs het dagelijks leven. Maar wat weten we over de invloed van planten in de bouwkunst? In deze wandeling worden we verrast bij het ontdekken van die onbekende maar toch boeiende linken.

André Boudry, Magda De Coninck, Joost Van de Velde.